Home / News / Bezoek aan de ziekenhuizen Maasstad & Amphia in Nederland

Bezoek aan de ziekenhuizen Maasstad & Amphia in Nederland

Klantenbezoek in Rotterdam

Waar moet je rekening mee houden bij de maaltijdvoorziening aan patiënten in ziekenhuizen? Van land tot land zijn er verschillende benaderingen en uitdagingen die moeten worden overwonnen. Van maaltijdmomenten, menukeuze, centrale of afdelingskeukens tot het soort voedingsmiddel, allergieën en antipathieën.

Welke mogelijkheden zijn er om het menu te bestellen?  De bestelmogelijkheden zijn zeer uiteenlopend, van afdelings- en bedterminals tot mobiele apparaten zoals tablets of met de eigen toestellen van de patiënt (Bring Your Own Device). Natuurlijk kan de bestelling ook door het verplegend personeel of persoonlijk door de patiënt worden gedaan met behulp van het roomserviceconcept.

In het kader van enkele referentiebezoeken hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee ziekenhuizen te bezoeken en de Delegate-oplossing voor de patiëntencatering in de praktijk te bespreken.

Referentiebezoek Maasstad Ziekenhuis

De eerste bestemming was het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In 2011 opende het ziekenhuis met bijna 600 bedden (met alleen één- of vierpersoonskamers), waarbij niet de verzekeringsstatus bepalend is voor de bezetting van de bedden, maar de gezondheidstoestand van de betreffende patiënt. In Nederland wordt geen onderscheid gemaakt tussen wettelijke en privé-patiënten en er wordt dus ook geen onderscheid gemaakt op het gebied van catering.

In nauwe samenwerking met Sodexo Nederland is vanaf het begin een Room Service concept gehanteerd. De patiënt kan zelf bepalen wat en wanneer hij of zij wil eten. Patiënten bestellen hun maaltijden van 07:00 uur tot 08:00 uur en hebben een ruime keuze aan koude en warme maaltijden. De bestellingen worden direct aan het bed geplaatst met behulp van terminals, waar de patiënt alleen ziet wat er mag worden gegeten vanwege dieetbeperkingen en allergieën. De patiëntgegevens worden rechtstreeks vanuit het Ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) HiX via een interface naar de applicatie van Delegate Patiënt Service gestuurd. Het bestel-/voorbereidings- en leveringsproces neemt ongeveer een uur in beslag en de patiënt ontvangt de maaltijd direct vanaf de afdelingskeuken direct in de kamer. Maaltijden voor begeleiders en ook tijdelijke bezoekers worden ook via de applicatie van Delegate Patiënten Service besteld. Tot een bepaald aantal personen zijn de maaltijden gratis.

Alle gegevens over de aankoop, bestelling en levering van maaltijden als ook vele andere gegevens uit andere systemen worden in een BI-systeem gecombineerd met andere relevante cijfers voor verdere evaluatie.

Referentiebezoek Amphia Ziekenhuis

De volgende halte was het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat op 29 november 2019 de nieuwbouw betrok. Naast het oude gebouw werd een compleet nieuw en modern complex gebouwd. Bijzonderheden hier: 600 bedden, alle eenpersoonskamers. Afgezien van deze bijzondere eigenschap was de warme architectuur direct merkbaar bij binnenkomst in het ziekenhuis.

Patiënten in het Amphia genieten ook van de voordelen van het Room Service concept. De patiënt kan kiezen uit 25 verschillende warme en meerdere koude maaltijden. In tegenstelling tot het vorige ziekenhuis is hier geen sprake van een externe cateraar.

Bij opname wordt elke patiënt voorzien van een Apple iPad. Naast entertainment en algemene informatie kan de patiënt zijn maaltijden en het tijdstip van levering kiezen tussen 08.00 uur en 20.00 uur. Binnen 45 minuten worden de maaltijden rechtstreeks vanuit de verschillende afdelingskeukens aan het bed geleverd. Alle informatie over voedingsmiddelen, allergieën en antipathieën en over de diëten worden in realtime vanuit het EPIC-patiënteninformatiesysteem aan elkaar gekoppeld.

Het was merkbaar hoe goed en gecoördineerd de processen van bestelling, productie tot levering werkten, hoewel de oplossing pas 2 maanden geleden live ging.

De aanvankelijke vrees dat de iPads zouden verdwijnen, hoewel het niet de gegevens zijn die hier gevaar lopen, omdat ze niet van buitenaf toegankelijk zijn, maar de iPads zelf, is niet gebleken. De klant heeft echter in de loop van de 2 maanden geleerd dat de anderhalve meter lange laadkabels erg populair zijn. Sinds de opening zijn meer dan 200 van de hoogwaardige kabels verdwenen. Momenteel is de klant nog steeds op zoek naar een oplossing.

Conclusie

Samenvattend: beide klanten zijn zeer trots op de geïmplementeerde cateringconcepten en elke medewerker is met grote toewijding betrokken bij de dagelijkse verzorging van de patiënten.

Natuurlijk werden we ook uitgenodigd om tijdens de lunch te eten volgens de Nederlandse traditie en konden we een indruk krijgen van de kwaliteit van het eten. In tegenstelling tot Oostenrijk eten we brood met broodbeleg, salade en af en toe een warme soep. Meestal eet je in Nederland ’s avonds de warme maaltijd.

Het Delegate maaltijdenbestelsysteem “Patients Service” biedt veel verschillende mogelijkheden, flexibiliteit en verschillende catering concepten door het jarenlange gebruik in diverse landen zoals USA, Australië, DACH en Benelux.

Als softwareontwikkelingsbedrijf is het voor ons altijd spannend en belangrijk om onze producten in productief gebruik te zien. Hieruit kunnen we veel waardevolle en nuttige informatie halen die we gebruiken om onze oplossingen voortdurend te verbeteren. Als u geïnteresseerd bent in meer informatie of in de Delegate Menu Order Solution, neem dan gerust contact met ons op.